Santa Caterina - Ligurien

På en kulle i utkanten av staden Sarzana, nästan på gränsen till Toskana,  ligger en kulle som heter Santa Caterina. Här har Andrea Kihlgren odlat vin i drygt 30 år. Andrea tog över odingarna efter sin mor, men hat under åren utökat delen som är planterade med vin. 


Den största delen av odlingarna utgörs av vermentino som kompletteras av albarola, canaiolo, sangiovese, merlot, cileglio, sauvignon blanc och tocai friulano. Vinodlingarna är huvudsakligen koncentrerade till Santa Caterina-kullen men Andrea odlar även vin på några områden närmare havet, och vars jordmån även skiljer sig från Santa Caterinas röda lera. Sarzana ligger inte precis vid kusten, men det kustnära läget ger trots allt ett ganska stort inftande över klimatet och vinerna. 


Numera bedrivs arbetet enligt biodynamiska principer och vad gäller vinmakningen får den beskrivas som relativt ”naturlig”. Inget annat än naturlig jäst används och den enda tillsatsen är lite svavel. Andrea gillar att experimentera med olika lagringskärl, framförallt för sina skalmacererade viner, och det är slående hur stora skillnader det blir beroende på om macerationen sker på ståltank eller stora krus av stengods.Viner

Etichetta Verde 2021, Liguria di Levante IGT, vitt, 13,5%

100% vermentino

Två dagars skalkontakt och efterföljande jäsning och lagring på ståltank ger ett vin som både är friskt men med lite karaktär och struktur från skalkontakten. Den lite lägre syran i vermentino kompenseras av mer av nog av den salta och havsnära känslan. Ett vin som gjort att dricka till ugnsbakad fisk eller grillade skaldjur. 

Giuncàro 2020, Liguria di Levante IGT, vitt, 13,5%

Tocai friulano och sauvignon blanc 

Från en 0,65 hektar stor vingård närmare havet mer dominerad av grus än lera. Precis som för Etichetta Verde så får musten två dagars skalkontakt innan jäsning och lagring på ståltank. Ett väldigt personligt, och lite eget, vin. Kryddigt, blommigt och väldigt aromatiskt. 


Poggi Alti 2020, Liguia di Levante IGT, orange, 13%

100% vermentino

Sju dagars skalkontakt. Lagrat delvis på ståltank och delvis på stora krus av stengods. Rikt, kraftigt orangevin, men samtidigt med känsla för både druva och med den salta känslan från det havsnära läget. 

Poggi al Bosco 2020, Liuria di Levante IGT, orange, 13%

Samma vinmakning som för Poggi Alti, dvs sju dagars skalkontakt följt av lagring på ståltank och krus av stengods. Albarola ger dock viner med lite mindre kropp och högre syra än vermentino.

Vino Rosso, Liguria di Levante IGT, rött, 13,5%

90% canaiolo och 10% ciliegiolo

En blandning av vin från årgångarna 2018 och 2019. Vinifierat och lagrat helt på stål. Ett vin som är lite vildare än de övriga, men med väldigt fin drickbarhet och mycket karaktär.