Raina -Umbrien 

Cantina Raina startades 2002 av Francesco Mariani. Tillsammans med sin vän och assistent Andrea Mattioli odlar han vin på ca 10 hektar utanför Montefalco i Umbrien. Montefalco ligger sydöst om staden Perugia, och området har en lång historia av vinodling. Förutom den tanninrika lokala kändisen sagrantino odlas mycket sangiovese, trebbiano och grechetto i området. Francesco odlar förutom ovanstående även lite montepulciano, merlot och syrah.

 

Odlingen bedrivs sen 2012 enligt biodynamiska principer och ambitionerna i övrigt är att påverkan av jordbruket ska vara så liten som möjligt för omgivningen. Vinmakningen följer ett välkänt recept som de delar med många favoritproducenter världen över; fokus på arbetet i vingården, inga kemiska besprutningsmedel eller växtgifter, manuell skörd, enbart naturlig jäst och vinerna varken klaras eller filtreras. Svavel används endast i samband med buteljeringen.

 

Francescos motto för sina viner är ”Not wines to taste, but wines to drink” och den ambitionen känns när man har vinerna i glaset framför sig. Fin drickvänlig balans och perfekta sällskap på matbordet.

Viner

Rosso della Gobba, IGT, rött

70% sangiovese, 15% sagrantino, 15% montepulciano

Francescos ”bordsvin”. Trots att vinet innehåller båda de ganska krävande, tanninrika och lite kralliga sorterna montepulciano och sagrantino, ger kombinationen av försiktig vinmakning och lagringen enbart på ståltank och betongfat, ett vin som är lätt och friskt men samtidigt med en del tanniner. Som gjort både för att dricka till lite tilltugg innan maten eller till klassiker som pizza, tomatbaserade pastarätter och lättare kötträtter. Servera gärna lite svalare än vanligt och ge dessutom vinet lite luft innan ni dricker det. 

Montefalco Rosso, DOC, rött

70% sangiovese, 15% merlot, 15% sagrantino

Större och lite kraftigare än Rosso della Gobba, men fortfarande med en väldigt fin balans och matvänlig struktur. 15 dagars jäsning med skal i ståltank följs av 24 månaders lagring på stora ekliggare (20hl) och därefter sex månader vardera på ståltank och flaska innan Francesco anser att det är redo. 


Umbria Grechetto, IGT, vitt

100% grechetto

Två dagars maceration med skalen. Därefter lagrat fem månader (hälten på ståltank och hälten på fat av kastanj) med jästfällningen och två månader i flaska. Lätt touch av skalkontakten men samtidigt med friskheten och lättheten i behåll. 

Peschiera di Pacino, IGT, vitt

100% trebbiano (toscano)

Precis som för Grechetto så lagras detta i fem månader på en blandning av ståltank och kastanjefat. Tre dagars skalmaceration följt av fem månader i ståltank med jästfällningen följt av två månaders lagring på flaska. Skalkontakten känns även här, men stramare och slankare än "storasyskonet" grechetto. 

Vermuth NUMERO UNO

Förutom vin gör Francesco även lite vermouth. Basen utgörs av 75% Montefalco Sagrantino och 25% Peschiera di Pacino vilket sen smaksatts med kryddinfusioner, örter och lite socker. Väldigt snygg och läskande med bra örtigt driv. Jättegott före eller efter maten, men den ambitiöse kan säkert använda den i drinkar också.