Maccario Dringenberg - Ligurien

I Liguriens västra del, några rejäla stenkast från franska gränsen, ligger San Biagio della Cima. Här odlar Giovanna Maccario och hennes make, Goetz Dringenberg, dryga 4 hektar av den lokala druvan rossese. Giovanna tog över verksamheten från sin far för lite drygt 20 år sen och efter att hon och Goetz träffade varandra anslöt han också sig till verksamheten. 


Appellationen är döpt efter grannbyn Dolceaqua, och heter följaktligen Rossese di Dolceaqua. Appellationen skapades i början av 70-talet, men druvan har en lång historia i området. Någon beskrev rossese som en blandning mellan grenache och gringolino och det passar ganska bra in. Personligen hittar jag också en hel del likheter till trousseau och gamay, och tror många som gillar och dricker sånt skulle göra klokt att prova att dricka lite rossese som omväxling ibland. 


Maccario Dringenberg har varit en föregångar lokalt vad gäller inställningen till terroir och hur den påverkar vinet. Kanske inte en unik inställning globalt, men att buteljera sex olika vingårdslägen (och ett vitt) på 4 hektar hade knappast gjort att man behövt skämmas ens i Bourgogne. Precis som där så skiftar jordmånen mycket mellan Giovannas olika vingårdslägen, och det var också den insikten som fick henne att börja vinifiera och buteljera dessa separat. Vingårdarna är generellt väldigt branta och terasserade, vilket med automatik innebär att allt arbete måste utföras för hand. Giovanna förfogar dessutom över många väldigt gamla vinstockar, något som även det bidrar till vinernas karaktär. För att visa på de olika vingårdslägenas terroir så jäser vinerna (givetvis) med sin naturliga jäst. Vinifiering sker på ståltank med lång maceration. Resultatet blir väldigt rena viner med tydliga terroirskillnader. 


Viner

Rossese di Dolceaqua, Dolceaqua DOC, rött, 13,5%

Giovannas "village"-vin - druvorna kommer från ett antal olika områden i närliggande dalgångar. Väldigt inbjudande och härlig stil. 

Rossese di Dolceaqua Posaú, Dolceaqua DOC, rött, 14% 

Från vingårdsläget Posaú, en väldigt brant vingård på ca 300meters höjd som mestadels utgörs av sandsten, men med stora mängder kalksten och kvarts insprängt. Mörkare frukt, och kanske inte lika drick nu-vänlig som den vanliga Dolceaqua-buteljeringen, men å andra sidan med ett annat djup och mineralitet i sig.  

Rossese di Dolceaqua Luvaira, Doceaqua DOC, rött, 14%

I vingårdsläget Luvaira finns några av Giovannas absolut äldsta vinstockar, vissa är planterade så tidigt som 1890. De väldigt gamla stockarna, i kombination med en annan typ av jordmån (märgel) ger att lite bredare och rundare vin, som kanske i ännu högre grad än Posaú kommer att växa med ytterligare tid på flaska.