Ca del Vént

Vissa kanske redan känner till Cà del Vént sen tidigare, men för er som inte gör det kan det enklast och snabbast beskrivas som extrem sprutspets-Franciacorta. Egentligen kanske man inte ska använda sig av Franciacorta när man ska beskriva vinerna härifrån, både för att de ligger så långt österut de går för att geografiskt kunna tillhöra Franciacorta, och för att de efter några konflikter med appellationen inte längre buteljerar sina viner som det (utan istället som VSQ).


Platsen har lång historia av vinodling (namnet Cà del Vént har den haft sen Napoléons dagar). Placerat i bergen ovanför Brescia omgiven av ett naurskyddsområde, ger det höga, blåsiga läget bra förutsättningar för att kunna odla vin på ett så låg-interventionistiskt sätt som möjligt. Odlingen kan beskrivas som någon form av biodnamisk+++.  

 

Extremt fokus i arbetet i vingården, där man även valt en hel del egna vägar. Vinrankorna planteras tätt, men med väldigt låg avkastning per ranka. Källararbetet varierar lite beroende men så här är grundfilosofin: jäsning på gamla fat, lång tid på jästfällningen och ingen dosage. Ingen filtrering eller klarning utförs heller. Enbart årgångsviner produceras. Vinerna är otroligt rena och eleganta, alla med rejäl skjuts från syran. Ca 18000 flaskor produceras årligen.

 

Vinerna är enligt mig helt otroligt bra. Priset ligger lite högre än vad man är van vid för mousserande som inte är gjorda på en gammal soptipp i Frankrike, men kvalitén är därefter också. Fyra mousserande och ett rött finns tillgängliga:

 

Sogno 2014 – 100% chardonnay, 67 månader på jästfällningen, deg nov 2020

Memoria 2014 – 57% pinot noir, 43% chardonnay, 69 månader på jästfällningen, deg jan 2021

Pensiero 2015 – 100% chardonnay, 58 månader på jästfällningen, deg feb 2021

Sospiri 2011 – 75% chardonnay, 25% pinot noir. 82 månader på jästfällningen, degorgerad feb 2019


De mousserande går från elegant och finstämt (Sogno) till moget och kratigt (Sospiri).